הקוהוש השחור, בשמו הבוטני Cimicifuga racemosa הוא אחד הצמחים " הנשיים" המוזכרים ברפואת הצמחים. למרות שמו, פרחיו דווקא לבנים.
זהו צמח ממשפחת הנוריתיים, הגדל בעיקר בהרי צפון אמריקה, ונעשה בו שימוש רב בתרבויות אינדיאניות, אצל ההרבליסטים החלוצים באירופה ולאחר מכן בארצות הברית של המאה הקודמת.
בשנת 1830, הקוהוש השחור נרשם לראשונה בספר הפרמה האמריקאי, וזכה לשם " שורש הנחש השחור" (Black snakeroot). הצמח היה מוכר ברפואות מסורתיות כצמח לשימוש בבעיות נשיות גניקולוגיות, בעל אופי מזין, מרגיע ומקרר.
בהמשך הוא נרשם גם על ידי רופאים אמריקאיים כצמח שמקל תסמינים עצביים, דלקות מפרקים, ראומטיזם, היעדר ווסת, קידום צירי לידה, תסמיני גיל המעבר ואף דיכאון.
שורש הקוהוש השחור מכיל תרכובות וחומרים פעילים שונים
- triterpens glycosieds Cimicifugoside
- ferulic acid
- isoferulic acid
- pisicidic acid
- fukiic esters
- isoflavone (phytoastrogenes) saponines
- tanines
- flavenoieds
- ועוד
ריכוז החומרים הפעילים במרקחת ישתנה לפי שיטת ההכנה והרכב השורש עצמו. השפעת ההרכבים דמוי האסטרוגן של הצמח, יחד עם החומרים הפעילים הנוספים תורמת בכמה מישורים.
ההשפעות הרפואיות רחבות הטווח של הקוהוש השחור
- הקוהוש השחור הוא פיטואסטרגני עדין ומווסת מערכת הורמונלית
- מפחית לחץ דם
- תורם להרגעה כללית
- טיפול בדלקות מפרקים
- כחלק מטיפול בדיכאון בגיל המעבר
- איזון הורמונלי בגיל פריון
- קידום לידה ( אך ורק לקראת סוף ההיריון ובפיקוח)
- כחלק מטיפול באוסאופורוזיס
- כחלק מטיפול ומניעה של סרטנים הורמונליים
מתי לא כדאי להשתמש בקוהוש שחור?
בהריון ולידה
אין לשלב יחד עם גלולות למניעת הריון, לא מומלץ לנטילה למשך פרקי זמן ארוכים. קוהוש שחור אינו מומלץ לנטילה בטרימסטר הראשון להריון, ולעיתים ינתן רק בסוף ההריון כחלק מטיפול תמיכה בלידה.
לחולים במחלות כבד
בחלק מהמקורות מצוין שייתכן שקוהוש שחור אינו יתאים לסובלות ממחלות כבד.
נטילת קוהוש שחור בגיל המעבר
בשנים האחרונות, הקוהוש השחור נעשה פופולרי בעקבות שימוש בתמצית היבשה הנקראת "סימידונה" , אלו הן טבליות ממקור צמחי הניתנות ללא מרשם רופא, לטיפול בגיל המעבר והן עשויות אך ורק מתמצית תקנית יבשה של הצמח. השימוש בתמצית התקנית היבשה מאפשר מדידה יעילה של חלק מהחומרים הפעילים בצמח, אולם לא תכיל את כל הרכיבים הפעילים ובכך תפסיד את חלק מפעילותו.
לפי הגישה ההרבליסטית המסורתית, יש לתת את הצמח לאחר אבחון והתאמה אישית של מזג הצמח למזג האישה, כמו כן תמיד נעדיף לשלב בטיפול עוד צמחים, אשר יעבדו יחד בסינרגיה (ישפרו את הפעילות אחד של השני) וכן לתמוך עם תוספי תזונה, לבחור בשיטת ההכנה התאימה ולהפעיל שיקול דעת בריכוז, במינונים ובעיקר להיוועץ עם אנשי מקצוע מוסמכים.
נטילת קוהוש שחור נחשבת יחסית בטוחה לשימוש לפרקי זמן של מספר חודשים, במינון הנכון ובליווי מקצועי תואם. יחד עם זאת, אצל מעט ייתכנו תגובות עיכוליות המשתנות מאישה לאישה, פריחות עוריות וכאבי ראש.
מצבים הדורשים משנה זהירות
בעבר עלו טענות כי נטילת קוהוש אינה מתאימה לנשים אשר חלו בסרטן השד, וכי הוא עלול להחמיר סימפטומים של גידולי שד הורמונליים. (על רקע תכולת חומרים דמויי אסטרוגן).
טענה זו לא הוכחה מדעית ואף הופרכה. בכל אופן, חולות או מחלימות סרטנים הורמונליים צריכות להיוועץ עם מומחה לצמחים בתחום האונקולוגיה על מנת לשלול אינטראקציות בין תרופתיות.
- במצבים הורמונלים מורכבים כגון שרירנים, אנדומטריוזיס, סרטנים ממקור הורמונלי, ישנה דאגה תיאורטית שתהיה פעילות יתר של אסטרוגן בעקבות נטילת קוהוש שחור. יש להיוועץ עם מומחים בתחום טרם נטילתו.
- נשים עם רקע של מחלות כבד – ייתכן כי אחוזים מאוד קטנים של החולות יגיבו במצבי רעילות בכבד ויצטרכו ליטול צמחים חלופיים לקוהוש השחור.
- יש ליטול בזהירות בחולות צליאק או באנשים הסובלים מבעיות בכיס המרה.
- יש ליטול בזהירות בקרב אוכלוסיה אשר נוטלת תרופות מסוימות בעלות פוטנציאל רעילות לכבד.
חשוב מאוד!
- כל הנכתב אינו בגדר המלצה רפואית ונשען על ידע של רפואת צמחים ורפואה נטורופתית.
- מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע להמשך טיפול. אשמח להציע לך עזרה בתהליך.
- התאמה אישית של תוכנית ריפוי והתאמת צמחים מתחילה תמיד בפגישת היכרות ואבחון עם הילה לב (נטורופתית בפרדס חנה). את מוזמנת להשאיר פרטים כאן.